
Aprendre a redactar
Base d’Orientació general per treballar l'expressió escrita
La Base d’Orientació següent és una proposta que sintetitza les accions que caldria fer abans, mentre i després d’escriure un text, de qualsevol àrea. Aquesta proposta permet variacions de tot tipus, especialment, segons la tipologia de text que es proposa i és coherent amb els criteris que s’apliquen a l’avaluar les competències bàsiques.
El contingut d’una Base d’Orientació acostuma a detallar minuciosament –o el que també se’n diu, de forma desplegada-, les accions a fer per realitzar un determinat tipus de tasca. A la pràctica, però, es pretén que els diferents apartats es vagin interioritzant, integrant-los a la memòria, de manera que poc a poc cada alumne es faci la seva pròpia, molt més resumida i sense fer-ne una aplicació mecànica.
1. Aspectes a tenir en compte abans d’escriure el text
1.1 Planificació del text: Elaborar un esquema sintetitzador del contingut que s’hi vol exposar i de la manera com es vol comunicar
1.1.1 Abans d’escriure, revisar la base d´orientació (de memòria o escrita en un full), la general o bé l’específica de cada tipologia de text, fent atenció especial a l´adequació (veure apartat 2.1).
1.1.2 Anticipar les idees que es volen comunicar i en quin ordre, emprant recursos diversos per fer visible el pensament (esborranys, organitzadors gràfics o esquemes, diàlegs, dibuixos).
1.1.3 Decidir si s’escriu manualment o amb l’ordinador.
2. Aspectes perquè el text comuniqui bé els conceptes.
2.1. Adequació: Tenir en compte els destinataris i el context comunicatiu, així com la intenció comunicativa.
2.1.1. Pensar en les característiques que ha de tenir el text en funció del context comunicatiu (premsa: diari, TV; acadèmic: exposició, article; literari: conte, poesia; informal: xats, xarxes...), i dels destinataris.
2.1.2. Escollir el tipus de text en funció de la intenció comunicativa (descriure, resumir, exposar, convèncer...) i mantenir-lo fins al final.
2.1.3. Recordar quina forma (silueta) ha de tenir l’escriure perquè es pugui reconèixer al primer cop d’ull (és diferent si és una carta, receptari, noticia, fórmula..) Decidir marcadors gràfics, com tipus de lletra (mida, negretes, cursives), subratllats, subtítols que separin canvis de tema.
2.2 Coherència: Estructurar les idees al llarg del text
2.2.1 Distribuir les idees en paràgrafs
2.2.2 Organitzar les idees-paràgrafs de forma lògica, des de les més generals a les més específiques.
2.2.3. Extreure conclusions a partir dels continguts i elaborar pensament propi per connexió amb continguts, experiència i tot el que conforma el bagatge personal.
2.2.4. El text és clar, complet i ponderat. Conté la informació justa: ni hi falta ni hi sobra res.
2.2.5. Incloure un títol coherent amb el contingut del text
2.3 Cohesió: Aplicar els elements gramaticals per relacionar frases i paràgrafs entre sí, evitar redundàncies gramaticals i repeticions lèxiques.
2.3.1 El text es llegeix sense dificultat, sempre es pot relacionar un pronom, article o sinònim amb l’antecedent
2.3.2 Evitar fer un ús excessiu de frases coordinades o juxtaposades. Fa frases complexes amb els connectors adequats
2.3.3 Aplicar una puntuació comprensiva, que fa el text més entenedor
3. Aspectes a tenir en compte perquè el text estigui escrit correctament
3.1 Correcció lèxica: Utilitzar un vocabulari ampli, específic en relació a l’àrea de coneixement i amb recursos expressius diversos. Demostrar originalitat i personalitat.
3.1.1 Aplicar un vocabulari ampli, precís (sense errors conceptuals) i idoni en relació amb l’àrea de coneixement treballada a l’aula. Emprar sinònims i si cal figures literàries i evitar expressions discriminatòries.
3.1.2. Aplicar instruments i estratègies per millorar el lèxic (diccionari de sinònims, organitzadors gràfics, diari de lectures, tècniques cooperatives...)
3.1.3. Emprar el lèxic de la llegua amb què s’escriu, sense interferències d’altres llengües.
3.2 Correcció ortogràfica i morfosintàctica: Aplicar les lleis que regeixen l’ortografia i la sintaxi i utilitzar recursos per consultar dubtes i reparar errors.
3.2.1 Aplicar les lleis sobre el funcionament de l’ortografia treballades a l’aula (lleis fixes: c/qu, r/rr..., accentuació de les paraules, lleis arbitràries (g/j..) i algunes excepcions.
3.2.2 Utilitzar recursos diversos per consultar i revisar les dificultats ortogràfiques i morfosintàctiques (diccionari, corrector de l’ordinador, llibretes personals...) o per deduir lleis de funcionament de l’ortografia (analogies, famílies de paraules, formes morfològiques nominals i verbals).
3.2.3 Estructurar les frases del text, evitant errors de concordança (verb-subjecte, subjecte-determinants o complements) i la interferència d’altres sistemes lingüístics.
3.3 Presentació: Aplicar les normes de presentació tant per als textos manuscrits com per als escrits amb l’ordinador.
3.3.1 Distribuir el text en el full de forma idònia (marges, espais a la capçalera del full i al final i entre paràgrafs...), tenint en compte la silueta corresponent al tipus de text.
3.3.2 Escriure amb una lletra clara i llegible, proporcionada i amb bona direccionalitat.
Si és amb ordinador, escollir el tipus i la grandària de manera adient, diferenciant títols, subtítols i text normal, i mantenint la constància al llarg del text. Utilitzar, del ventall d’eines d´edició per a textos continus (numeració de pàgines, índex, citacions bibliogràfiques...), per a discontinus (taules, gràfics, infografies, edició d’imatges) i per a múltiples (hipertext), els que es coneguin en funció de l’edat.
3.3.3 Incloure el nom de la persona que l’escriu, la data, i el títol.
3.3.4 Citar les fonts emprades i incloure imatges sempre que sigui adient.
3.4 Revisió: Autoavaluar la qualitat del text mentre s’escriu o al final de la tasca i prendre decisions per millorar-lo.
3.4.1 Mentre s’escriu el text i al final, revisar la qualitat del text emprant diferents tècniques i estratègies (base d’orientació, rúbrica, lectura silenciosa, lectura d’un company...).
3.4.2 Recollir i aplicar els consells de millora dels companys o del mestre i també proposar millores als altres.
3.4.3 Al final enregistrar en algun lloc (diari d’aprenentatge o portafolis, gravacions de veu, bloc personal...) els aspectes en els que s’ha avançat i els que encara requereixen millorar-los en el futur, així com possibles causes i solucions.